Friday, April 1, 2011

Quote of the day



"Knowledge is that which benefits, not that which is memorized"

Selalu saya ingatkan student saya. Faham, jangan hafal. Saya dulu bukan pelajar pandai. Tapi memang. Subjek yang saya tak berapa nak faham, sumpah hancuss :D

Ada seorang student dalam kelas saya. Budak melayu. Saya tengok history education dia. Biasa2 saja. Tapi sejak masuk universiti, dia jadi scorer. Dalam kelas; saya nampak dia focus, walau tangan tak menulis apa2. Kalau buat discussion, saya nampak dia paling menonjol. Kawan2 melayu yg lain pun selalu akan refer pd dia. Sekarang ni saya sedang marking test mereka. Seperti yang saya jangka, beliau dapat highest marks. Mengalahkan pelajar-pelajar cina yang selalunya score. Tiba2 saya rasa bangga ada pelajar melayu seperti beliau :)

Saya percaya beliau faham, bukan menghafal :)


Anyway, sudah jumaaattt!!!! :)))))))



3 comments:

MiSs iiMa said...

ya betul cikgu mawar! belaja dgn cara menghafal tu ibarat menyeksa otak dan menipu diri sndiri.kefahaman itulah ukuran kebijaksanaan seseorg :)

syuhaila binti mustafa said...

betul!!!! kalo fhm, mai p lh soklan pa pon, msti leh jwb.. :P kalo hafal, pusing ckit soklan, dh tak leh jwb.. :)

~ US *_* ~ said...

besnye jg cekgu kan..nk jugak tp xpandai hehe