Tuesday, March 28, 2017

Serasa 2017

Assalam, lama blog menyepi. Sebenarnya, saya banyak je menulis, tapi bukan lah di alam maya. Kembali like yesteryears, menulis dalam diary.. to flipped and look back what i've written and done, perbaiki kelemahan diri etc etc. Else, banyak menulis untuk academic publication and thesis. Hehe.. part ni still struggle!! erghh
Oh, selalu juga update di instagram. Hehe

Ok, kembali kepada tajuk. Program Serasa (Seminar Keluarga Sakinah) di masjid UTeM yg berlangsung pada minggu lepas. Alhamdulillah, tahun ni speaker best2 belaka. Ada Ustaz Pahrol (sgt ditunggu2!), Dr. Nik Salida, Tn Haji Hushim (pun ditunggu2!!), PU Azman dan Ustaz Syamsul Debat. MasyaAllah, banyak ilmu dapat. Best! Sedikit notes untuk dikongsi:


  • Antara kepentingan berterusan menuntut ilmu : 1. supaya diri berasa jahil. 2. untuk mendapat keampunan Allah swt. Memang betul kan, semakin banyak kita belajar/baca buku, semakin rasa banyak benda tak tahu (jahil). Perasaan itu bagus untuk mengekalkan perasaan tawadhu' (hanya Allah yg Maha Bijaksana), rendah diri dan continous menuntut ilmu lagi.  Poin kedua, metaforanya adalah bila kita belajar bawa kereta gantung tanda "L", even bawa slow sehingga mengganggu driver lain, orang tetap takkan marah pada kita sebab kelebihan tanda "L" tu, ohh "masih belajar". Jadi, gantunglah tanda "L" tu disepanjang kehidupan kita, jangan sekali-kali takbur/riak dengan ilmu yg kita ada (walaupun mungkin kita pakar). Mudah2an Allah akan sentiasa ampunkan kita sebab kita "masih belajar".
  • Kisah khutbah wida' (khutbah terakhir RSAW) di padang Arafah. Ketika RSAW menyampaikan khutbah ini, Islam telah berkembang pesat/berada dikemuncak. Tapi, anehnya.. antara pesanan terutama RSAW dalam khutbahnya adalah mengenai keluarga, baitul muslim. iaitu perkara paling asas. Cuba fikir kerana apa? Kalau ikut logik, benda ni mungkin tak perlu lagi RSAW tekankan (ketika itu) sebab patutnya semua orang dah tahu. *Rasa nak nangis sangat masa ustaz cerita ni +____+
  •  "Kamu yang terbaik adalah kamu yang paling baik pada keluarga kamu" -- kerana orang yg baik pada keluarganya, itulah true colors dia. Dia juga pasti baik dengan orang luar. Ini utk yg mencari pasanganlah, lihat dia apabila dia bersama keluarganya. Tengok suami kita bila dengan ibunya :-)
  • Satu rasa dua hati. Beza 'house dengan 'home'. House adalah rumah, home adalah di mana hati kita berada. Ada ketenangan, kasih sayang dan sakinah. Rumah yang kecil dan kosong pun akan terasa 'rasa' bila ada 'hati' di situ. Bagaimana nak ada hati? Ini berkait rapat dengan tujuan berumah tangga -- maka, berkait rapat dengan tujuan hidup. Mencintai yang kekal (refer surah AzZariyat, surah Al-Baqarah)
Banyak lagi, tapi ni yang saya rasa terkesan pada 'hati' :-) Boleh follow page UTeM, kalau nak tengok full video untuk seminar-seminar ni. Saya recommend ceramah Tuan Haji Hushim, kelakar sangat! hehe. Alhamdulillah, for the ilm. Moga ada manfaat

Jumpa lagi, InsyaAllah

3 comments:

التميز المثالي said...



شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة تنظيف بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تنظيف شقق بالجبيل
شركة تنظيف فلل بالجبيل


شركة تنظيف مجالس بالجبيل
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالقطيف
شركة تنظيف سجاد بالقطيف
شركة تنظيف شقق بالقطيف

التميز المثالي said...


شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تسليك مجارى بالخبر
شركة تسليك مجارى بالقطيف
شركة تسليك مجارى بالجبيل
شركة تسليك مجارى بالاحساء

شركة تسليك مجارى بصفوى وسيهات وراس تنورة
شركة تسليك مجارى بالرياض
شركة تنظيف وشفط بيارات بالدمام والخبر
شركة تنظيف مساجد بالدمام والخبر
شركة الماسة لمكافحة الحشرات بالدمام

التميز المثالي said...


شركة المثالية للتنظيف بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المنازل بالجبيل
شركة المثالية لتنظيف المجالس بالجبيل
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالدمام
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالخير
شركة امست للتنظيف ومكافحة الحشرات بالقطيف
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالجبيل
شركة المثالية للتنظيف بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالخبر
شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام