Tuesday, January 11, 2011

Cerita pelbagai

Bismillah walhamdulillah

Pertama. Sgt lega tujuh ketul itu sudah berada di tgn CheWah (org kuat fakulti yg uruskan hal2 siswazah itu lah). Walaupun pd awalnya berlaku sedikit salah faham dengan PPS mengenai yuran. Saya mahu mencadangkan pd PPS; anda perlu buat satu flow-diagram yg jelas psl proses menghantar tesis segala (mungkin spt yang ditulis oleh Kak Sarah) atau mungkin explanation psl hidden-hidden perkara yg complicated itu. takdelah setiap kali kemusykilan dtg, nak kena telefon PPS yang maha selalu tak angkat call itu. Atau mungkin org2 PPS perlu mengikuti Kursus Pengurusan Emosi. atau mungkin saya juga perlu masuk kursus tersebut. Ha ha ha &%#%^@! Sekarang adalah dlm mode waiting. Saya harap sy dapat menempuh 'hari besar' itu dgn cemerlang! Ya Allah, permudahkan segala urusan..

Walaupun begitu, masih ada saki baki kerja yg belum beres lagi, iaitu Jurnal. Sy ada satu result yang saya tak pernah hantar ke mana-mana jurnal atau konferen lagi. Sebenarnya, tak berapa konfiden dgn result itu walaupun supervisor saya, Dr.B selalu cakap "good work, mawar". Haihh. Perlu masa utk merangka jalan ceritanya. Dr.B sgt mementingkan flow cerita hokeh. Tesis sy sudah berapa kali dirombak dgn dahsyat hanya kerana flow cerita. Tapi saya suka, sbb saya jadi faham dgn hebat (Apekah, sendiri tulis sendiri tak faham) Ha ha ha. Dr.B asyik bertanya bila nak submit jurnal yg itu, jurnal yg sekian2 dah dpt feedback ke belum, haihh haih. Ya Allah permudahkan segala urusan.. Aminn

Dalam kekusutan yg tiada berkesudahan ni, ada juga berita gembira. Heheh. Alhamdulillah, loan rumah pertama sudah approve! Akhirnya, setelah survey segala dapat juga kami memiliki rumah sendiri. Yela, drpd duduk menyewa mcm sekarang bayar bulan-bulan. Bagi untung kat tuan rumah aje baik beli rumah sendiri. Pulak kat Melaka ni memang banyak rumah2 baru sedang naik. Sebenarnye byk rumah yg menjadi target asal kami, terutama kat area Ayer Keroh ni. Tapi kenalah juga pertimbangkan semua sudut kan, dari segi long-term terutamanya. Penat juga mentelaah psl loan bagai. Almaklum, sebelum2 ni sgt cetek ilmu mengenai hal jual-beli rumah. Ni baru nak ambil tahu heheh. rumah itu sudah siap. Cuma menunggu CF aje. Mungkin dalam 2-3 bulan lagi dapatlah kami kunci. Mulai skarang, sy perlu berbelanja dgn hemat. Bnyk perkara dah difikirkan dlm kepala ni.. Wahh. Sebagai teaser, ini rumah yg kami beli itu. Bukit Katil Damai 2a. Rumah kembar setingkat.


Alhamdulillah, rumah ini menepati citarasa kami. Cewah. Apakah citarasa itu? Besar? bukan. Saya hanya meletakkan syarat, bukan rumah 2 tingkat. Sya tak kira besar atau kecil. Alasan paling kukuh adalah kalau rumah 2 tingkat (macam rumah mak saya), saya tidak akan menggunakan salah satu tingkat dgn sempurna. Contoh kalau mengemas, sudah tentu saya akan malas untuk mengemas kedua2 tingkat. Ha aha ha boleh? Suami pulak dia nak rumah bertanah. Nak berkebun katanya. Heh

Oh ya, mungkin ada yg belum tahu. Berita gembira juga. Suami sudah dapat pindah ke TNB AM Melaka. Alhamdulillah. Hadiah tahun baru. Hubby sgt gembira hari-hari dapat tengok Najla. Hii. Kalau tak, sehari tu dalam 15-20minit aje dpt tengok, itupun secara 3-g. Heheh. Alhamdulillah, ringan sikit beban kat bahu ibu. Muahaha terutama pagi2 la kan..sangat tak cukup tgn nak menyiapkan segala.

Minggu ini, kelas bermula secara official. Eheh sebenarnya sem baru dah start dari minggu lepas lagi. Sem ni saya perlu assist dua subjek yang saya-memang-totally-lupa. Bukanlah maksud lupa sebenarnya, lebih kepada tak berapa mahir atau kurang pandai. Ha ha aha. Kita kan selalu mengeluh bila dapat sesuatu yang kita kurang pandai atau kurang suka. Saya teringat nasihat seseorang (supervisor saya rasanya), "Baguslah dapat apa yang kita kurang. Allah nak bagi lebih pandai lah tu. Kalau bagi yang dah pandai, nanti tak bersyukur pulak."

Alhamdulillah.. Bersyukur dengan segala apa yang Allah beri. Pasti ada sesuatu yang DIA nak kita belajar kan? :)

Untuk pentutup entry, wajah ceria Najla. Pengubat rindu. Cewah :P


Sekian.

8 comments:

Anna Da Lady said...

hahahaha..comel Najla..nape la ko tak bawa semalam..nak jugak tengok Najla face to face :)

alhamdulillah..dah beli rumah ye..'jeles' je..dapat umah ada tanah plak tu..kembar plak tu..hehe.kalau kat sini...hmm..ntahla bila nak dpt rumah semi-D macam tu :)

Fizah said...

bila tgk entry jurnal, terasa mengulang baca entry kak sara. hidup kita ni bergelumang dgn jurnal jek kans? hehe

penah ckp ngn zul, entah2 mawar beli umah bkt ktl dmi 2a ni. yg atas bukit tu kan, sblm wtercity. kakak aku umah setingkat kat situ gaks..nmpknya tak lari jauh dgn hang la mawar..ikan di laut asam di darat, di melaka bertemu jua..he

amie hani said...

wah..tahniah dah beli rumah..najla memang comel..nnt jangan lupe wat warm house di rumah baru yer...hehe

Mrs. ieza said...

alalalalallaa cumeyyyy nye baby ko macik!!

Zeti said...

tahniah mawar..banyak berita gembira berturut2. paling best dah b.e.li rumah. tentu pening nk hias2 rumah pulak lepas ni

juelee said...

bestnye mawar.. dah ada umah sendiri.. atas tanah pulok tu..

Fatima Saiful said...

btol zetty..pas nih entry hias rumah laa plak.bley share ngn aku...;)
anyway mawa...dari gmbr mmg nmpk canteeeekkk!!!suke!suke!
ckp kat atat....tanam pokok buah-buahan aa..pastu boh beranda.petang2 kite bley melepak2 mkn buah2an.pastu tmbh sket tmn mainan knk2 ala2 tadika gitu.hahaha...bley 'Aqil tumpang main ngn najla.;)

dorin said...

auwww...cantiknye umah kamu... bagus kan duduk melaka..tak pening dgn harga umah..mcm aku dgn jue ni..pening nak beli umah..mahal bebenor..
tahniah2...hihihi..boleh beranak ramai2 sbb dh ade umah sendiri...